Themabijeenkomst: Kunnen agressie-incidenten bij patiënten voorkomen worden?

27 Jan
Open aanbod
Aanmelding gesloten
In de GGZ komen agressie-incidenten regelmatig voor. Soms vinden er dwangtoepassingen plaats, zoals separatie. Verpleegkundigen ervaren dit als ingrijpend, maar zien deze ook als een ‘noodzakelijk kwaad’ om de veiligheid op een afdeling te waarborgen. Het blijkt dat hoe vaker een verpleegkundige een dwangmaatregel toepast, de mate waarin het als ingrijpend wordt ervaren (door de verpleegkundigen) afneemt.
In het onderzoek is met verpleegkundigen en patiënten is er teruggekeken op agressie-incidenten. Hierbij vertelden beide groepen hetzelfde verhaal, waarbij het opviel dat medewerkers het incident vaak als ‘ernstiger’ ervaarden dan de patiënten. Daarnaast konden patiënten heel goed vertellen wat er gebeurde tijdens het incident en hoe dat voorkomen had kunnen worden.
Kunnen we deze informatie gebruiken om agressie-incidenten te voorkomen? Wat is het effect van het gedrag van de begeleider (verpleegkundige)? Wat is de rol van contact tussen verpleegkundige en patiënt in de preventie van agressie-incidenten en dwangtoepassing?

Details

Van
18:30
Tot
21:00
Aanmelding mogelijk tot
27 januari
Locatie gegevens
Online via Teams
Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd in het Kwaliteitsregister V&VN en het Verpleegkundig Specialisten Register.
Trainers
Paul Doedens promoveerde woensdag 6 oktober 2021 op zijn onderzoek naar de invloed van medewerkers in de psychiatrie op het ontstaan van agressie bij patiënten en de toepassing van dwangmaatregelen in de behandeling. Paul is verpleegkundige en klinisch epidemioloog in het Amsterdam UMC, locatie AMC en docent-onderzoeker bij de opleiding Verpleegkunde van de Hogeschool van Amsterdam. Hij deed kwalitatief en kwantitatief onderzoek in het Amsterdam UMC en dook in de literatuur over de toepassing van dwang; opsluiten en fixatie.
Bedrag Basislid
€ 5,00
Bedrag Student
€ 2,50
Bedrag Niet-lid
€ 6,25
Bedrag Afdelingslid
€ 0,00

Klik hier om in te loggen of maak hier een account aan.